Lutefisk

Lutefisk er fryktet og hatet av mange, men elsket av enda flere. Myter og historier om denne retten har i mange år vært årsak til at den ikke har kommet til sin rett, for å si det sånn. Om man får skikkelig lutefisk, tilbereder det på riktig måte og med riktig tilbehør vil nok de aller fleste sette denne retten svært høyt.

Video om lutefisk

Henging

Selve produksjonen av lutefisk er ganske lik produksjonen av tørrfisk, men forskjellen er at det ikke er hele fisken som henges til tørk, kun fileten. Filetene skjæres og sperres, altså festes sammen, så henges de til tørk i egnet miljø, og henger i fem til seks måneder.

Luting

Når kvaliteten og tørken er perfekt, tas fisken ned og legges to til tre dager i lut for så å legges to til tre dager i vann. Dette er nøye utprøvde metoder som gir et førsteklasses produkt til stor glede for forbrukere her nord.